Organizasyonunuzda COSO bazlı bir iç kontrol sistemi oluşturmak suretiyle aşağıdaki kurumsal kazanımları sağlayabilirsiniz:
1- Etik ortamınız hile ve suistimalleri azaltacaktır. Çalışanlarınız her zaman etik kurallar ile uyumlu kara ve eylemler içinde olacaktır.
2- Organizasyon içerisinde bulunan pozisyonlardan, hangi işlerin beklendiğini gösteren ve bu işlerin hakkıyla yerine getirilebilmesi için sahip olunması gereken yetkinlik ve özelliklerin bulunduğu görev tanımlarının oluşturulması ile görev, rol, sorumluluk ve yetkiler net olarak belirlenecek, örgüt içi karmaşa ve kaos ortadan kalkacaktır.
3- Görev tanımları çerçevesinde her bir görev için gerekli kişilik özellikleri ve yetkinliklerin belirlenmesi ile doğru işe doğru kişi yaklaşımı hayata geçecek, insana göre iş değil, işe göre insan istihdamı mümkün olacak, bu da liyakat sistemini güçlendirecek, sonuçta kurumsal performans artacaktır.
4- Süreç yönetimi uygulamalarına geçilecek, süreç yönetimi farkındalığı artacak, süreç yönetimi kazanımları sağlanacaktır. Şirketin tüm süreçlerinde işlerin nasıl aktığı, nasıl ilerlediği iş akışları ile ortaya koyulacaktır.
5- Görev, rol, sorumluluk, yetki ve süreçlerin açıkça tanımlanması ile en alttan en üste kadar insiyatif kullanımı artacak, sorumluluktan kaçınma eğilimi azalacak, karar vermede merkezi değil ademi merkeziyetçi bir yaklaşım ortaya çıkacak, yetkilendirme (güçlendirme) ve yetki devri uygulamaları kurumsallaşacak, tüm bu faktörlerin hayata geçmesi ile örgüt içi hız, çeviklik ve verimlilik artacak, bu ise müşteri memnuniyetini ve nihai olarak da mali performansı önemli ölçüde artıracaktır.
6- Kurum kültürü analiz edilerek, geleceğin iş dünyasında sahip olunması gerekli örgüt kültürünün oluşturulması için gerekli çalışmalar planlanacaktır.
7- Top çevirme veya meseleleri halının altına süpürme dönemi bitecek, yönetsel hesap verebilirlik artacaktır.
8- Etkili ve adil bir performans yönetim sistemi oluşturmak ve yönetmek mümkün hale gelecektir.
9- Pozisyon bazlı yetkinlik analizleri sonucu, organizasyondaki çalışanların mevcut yetkinlikleri ile geleceğin iş becerileri arasındaki farklar ortaya koyulacak, mevcut çalışanların özellikle davranışsal (yumuşak) beceriler ile teknik becerilerdeki eksiklikleri giderilmek üzere planlamalar gerçekleştirilecektir.
10- Organizasyonun yetenekleri bulma, geliştirme, elde tutma ve onları yönetsel kademelerde yükseltme becerileri artırılacak, bu süreçler kurumsal bir yapı kazanacaktır.
11- Silo bazlı yönetimden süreç bazlı yönetim anlayışına geçilecek, ortak değerler, hedefler, takım çalışması ve bütünün çıkarının birim veya bireyin çıkarının üstünde tutulması anlayışı yaygınlaştırılmış olacaktır.
12- Kurumsal amaç ve hedefler ile süreç bazlı hedefler ve bunlara ilişkin performans göstergeleri ve anahtar performans göstergeleri sağlıklı ve katılımcı şekilde belirlenmiş olacaktır. OKR gibi hedeflerle yönetim sistemlerinden daha fazla verim alınabilecektir.
13- Stratejik yönetim eksenli kurumsal amaçlar ile süreç hedefleri arasında bağlantı kurulacaktır. Kurumsal amaç ve hedeflerin, süreçler ile uyumlandırılması, süreçlerin de takımlar ile uyumlandırılması ile, stratejinin takımlara ve hatta bireylere kadar indirilmesi ve hedef-operasyon uyumunun sağlanması mümkün olacaktır.
14- Kurumsal amaç ve hedefler ile süreçleri olumsuz etkileyebilecek riskler erkenden teşhis edilecek, analiz edilecek, önceliklendirilerek gerekli tedbirler alınmak suretiyle, organizasyona zarar vermeden etki ve veya olasılıkları azaltılacaktır. Risklerin gerçekleşmesi önlenmeye çalışılırken, diğer taraftan da gerçekleşmesi halinde verebileceği zararlar da minimize edilecektir.
15- Organizasyonda risk farkındalığı artarak, riske dayalı karar verme, riske dayalı aksiyon alma, riske dayalı bir “erken uyarı” kültürü oluşacaktır. Kriz yerine risk yönetimi anlayışının benimsenmesi ile, riskler krize dönmeden yönetilecektir. Bu durum yaşanabilecek mali, itibar ve yasal kayıpları ciddi ölçüde azaltacaktır.
16- Değişim ve değişimden kaynaklı risklere duyarlılık artacak, değişime iyi adapte olabilen, yukarıda bahsedilen tüm görev, süreç ve performans tanımlarını değişimin gerektirdiği şekil ve boyutta dönüşüme tabi tutabilen bir yönetim ve örgüt yapısı ortaya çıkacaktır.
17- Organizasyonun suiistimal risklerine olan farkındalığı artacak ve bu risklere karşı, güçlendirilmiş etik ortam ve kontroller ile zamanında ve etkin tepkiler verilerek olası kayıplar önlenecektir.
18- Organizasyonun tüm iş süreçleri ve uygulamalarına ilişkin politika ve prosedürler belirlenmiş olacaktır. Bu sayede, şirkete yeni başlayan veya farklı bir pozisyona terfi eden personelin işe adaptasyonu hızlanacaktır. Benzer şekilde mevcut çalışanların da süreçlerin nasıl yönetilmesi ve işletilmesi gerektiğine dair bilgilenmesi sağlanmış olacak ve çalışanların prosedürlere uyumunun sağlanması ile işlerin sistematik ve disiplinli olarak yürütülebilmesi mümkün hale gelecektir.
19- Kurum içi ve dışı iletişim süreçlerinin tanımlanması, iç ve dış iletişimde en doğru araçların ve yöntemlerin seçilmesi, risk ve kontrollerin ortaya koyulması ve güçlü prosedürler oluşturulması ile iletişimin kalitesi, hızı ve maliyeti optimize edilmiş olacaktır.
20- İç iletişim, süreç ve takım çalışması mantığı çerçevesinde güçlendirilerek, örgüt içi iletişimin kalitesi ve etkinliği artırılacaktır. Bu durum veri ve bilgiye erişme, riske karşı tedbir alma, problem çözme, işbirlikçi ve sosyal öğrenme, yeni fikirler ortaya koyma, fikirleri inovasyona dönüştürme ve fırsatları yakalama noktasında organizasyona büyük katkılar sağlayacaktır.
21- Yöneticilerin yönettikleri alana ilişkin kaliteli ve zamanında veri ve bilgi almaları sağlanarak, yönetsel karar süreçleri güçlendirilecektir.
22- Liyakate dayalı, sistematik çalışılan, iç iletişimin kuvvetli olduğu, takım çalışması yapılan, performansın adil ölçüldüğü ve gelişime açık bir iş ortamında, çalışan motivasyonu ve aidiyeti de yüksek hale gelecektir.
23- Kurum içi gereksiz raporlamalar azaltılacak, iş zekası ile üst ve orta kademe yönetimin mevcut operasyonel ve mali verileri, süreçleri ve sonuçları dijital ortamda kolaylıkla takip etmesi sağlanacaktır. Bu ise iyi veri yönetiminin ve bilgi güvenliğinin olmasını gerektirmektir. İç kontrol, veri yönetimi ve bilgi güvenliği konularında sistematik oluşturulmasını ve bu konuların prosedüre bağlanmasını sağlayacaktır.
24- Etkili bir iş ve görev takip sistemi oluşturulması ile iş ve görev takip konusu sistematik hale getirilecektir.
25- İç kontrol ile dijital dönüşümün sistem, süreç, kültür ve insan boyutları gerçek anlamda dijital dünya ile uyumlu hale gelmektedir. Diğer boyut olan teknoloji seçimi ve uygulanması için altyapı hazır hale getirilmiş olacaktır.
26- Bilgi teknolojileri yönetişimi ve kontrolü sağlanarak, BT süreçlerinden daha fazla verim alınması ve BT yatırımlarının pozitif bir geri dönüş sağlaması desteklenecektir. Gereksiz BT yatırımlarından kaçınılması ve tüm iş süreçlerinin en doğru teknoloji çözümleri ile desteklenmesi için gerekli analizler yapılmış olacaktır.
27- BT süreçlerindeki riskler ile bilgi güvenliği, sibergüvenlik ve KVKK uyum riskleri en etkin şekilde yönetilmiş olacaktır.
28- İç denetim mekanizması ile kurum içi ve dışı hesap verebilirlik güçlendirilecek, iç kontrol sisteminin ve risk yönetimi süreçlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi mümkün olacaktır. İç denetim süreçlerinin başarılı olabilmesi için, iç kontrol büyük bir altyapı sağlamış olacaktır.
29- İş süreçleri, yönetsel kararlar ve uygulamalar yasa ve düzenlemeler ile uyumlu hale gelecek, süreçlerde yer alan kontroller yasal riskleri bertaraf edecek şekilde işlev gösterecek ve bu sayede itibar ve yasal kayıplar önlenecektir.
30- Yönetim kurulunun organizasyon içinde doğru ve tüm paydaşların çıkarlarına uygun bir icrai faaliyet yürütüldüğüne dair güveni artırılmış olacaktır. Bir diğer ifade ile kurumsal yönetim güçlendirilmiş olacaktır.
31- İtibar risklerinin yönetilmesi ile organizasyonun itibarı ve marka değeri korunmuş olacaktır.
32- Organizasyonun, strateji geliştirirken mevcut durumunu, imkan ve kabiliyetlerini, güçlü ve zayıf yanlarını daha iyi görmesi mümkün olacaktır. Bu ise daha gerçekçi ve tutarlı amaç ve hedef belirlemeyi sağlayacaktır.
33- Kalite yönetim süreçlerini destekler. ISO süreçlerinde gerekli süreç ve risk odaklı bakışı ve dokümantasyonu sağlar.
34- Süreçlerde iyileştirme ve yeniden yapılandırma için temel teşkil eder.
35- Performans değerlendirmelerinde düşük performansın hangi risklerden ve kök sebeplerden kaynaklandığı net bir şekilde ortaya koyulması ile kötü performansı düzeltici eylemlerin daha doğru şekilde planlanması sağlanmış olur.
36- Daha iyi süreç, görev ve risk yönetimi ile müşteri deneyimi ve memnuniyeti konusunda ciddi katkılar sağlanmış olur.
37- İyi bir iç kontrol sistemi, işveren markası konusunda önemli bir destekleyicidir. İç kontrol sistemi güçlü şirketler, daha kurumsal ve tercih edilen işyerleri olarak görülmektedir.
38- İç kontrol sosyal sorumluluk, iş ve çevre güvenliği ve sürdürülebilirlik gibi konularda önemli katkı sağlar.
39- Doğru organizasyon yapısına ulaşmak için iç kontrolün çıktıları ve sağladığı içgörüler yönetim kurulu ve üst yönetim açısından önemlidir.
40- İç kontrol kurumsal vizyon, misyon ve değerlerin en üstten en alta kadar en doğru şekilde iletilmesi, paylaşılması ve benimsenmesi için harika bir araçtır.
ÖZETLE;
İÇ KONTROL DENETİMDEN ÇOK İYİ YÖNETİM İLE İLGİLİDİR
İÇ KONTROL SİSTEMİ ESASEN YÖNETİM SİSTEMİ DEMEKTİR.
İÇ KONTROL, KONTROL ETMEK DEĞİL; KONTROL ALTINA ALMAK DEMEKTİR.
İÇ KONTROL BUGÜNDEN ÇOK GELECEĞİNİZİ ŞEKİLLENDİREN BİR KAVRAMDIR.
İÇ KONTROL AŞIRI BÜROKRATİKLEŞMEDEN KURUMSALLAŞMA ANLAMINA GELİR.