KAYNAK: (www.milliyet.com.tr)
Mehmet Arslantunalı
Mehmet.arslantunali@mobillife.net
Bas-Çek dijital fotoğraf makinesi nedir?
Bir dijital kamera alırken profesyonel ayarlar (ISO ayarları, Aperture ayarı ve daha pek çok ayar) ile uğraşmak istemiyorsanız, otomatik olarak bu ayarları sizin yerinize yapabilen bir kamera almanız gerekli. Şu an piyasada satılan tüm kameralar otomatik olarak pozlama, netleme ve ışık ayarını yapıp optimum resim çekme performansını sunuyor. Ancak, her kameranın sunduğu otomatik ayarlama algoritmaları aynı değil. Bu sebeple, bu tipte kameraları alırken dikkat edeceğiniz hususlar ve tavsiye edebileceğimiz kameraları incelemek istedik.
SLR Makine Nedir? DSLR nedir? Bas-çek makine ile DSLR arasındaki farklar nelerdir?
Dijital makinelerin olmadığı vakitlerde SLR makineler farklı bir görev ve farklı bir yapıda olmaları nedeniyle hemen diğer makinelerden ayrılırlardı. Normal makinelerde, makinenin vizörü, lensten ayrı olarak, makinenin üzerindeki ufak bir alandan görmenizi sağlayan ufak bir açıklıktı. Ancak SLR makineler, fotoğraf makinesinin içine lenslerinden giren görüntünün bir kopyasını içindeki ek aynalar ve optik bileşenlerle, fotoğrafçının gözüne iletiyordu. Yani filmin üzerine düşen ışıkla, fotoğrafçının gözüne ulaşan görüntü aynı görüntü oluyordu. Normal makinelerde ise, merceklere gelen görüntü ile vizörden gelen görüntü arasında görüntü açısı ve görüntünün özellikleri (renk, parlaklık vs.) fark oluyordu.
Bu sebeple SLR makineler, profesyonel çekimler için konumlandırılır oldu. Bir profesyonel çekim yapacaksanız SLR makine kullanmalı ve ayarları kendi gözünüzle, filme işlenecek olan görüntüyü birebir görerek yapmalıydınız.
Bugün ise Dijital SLR (DSLR) farklı bir anlama geliyor. Zira zaten makineler, sensörleri üzerine düşen görüntüyü, kameraların arkasındaki ekranlara doğrudan yansıtıyor. Ancak yeni nesil DSLR kameraların yani dijital SLR makinaların normal kameralardan en büyük farkı, kullanılmakta olan sensörler. Işığı elektrik sinyaline dönüştürerek, dijital bilgi haline dönüştüren sensörler, sadece bir tırnak büyüklüğündeki bir alana on milyonlarca ışık sensörü sığdırıyor. Örneğin 8 megapiksellik bir kameranın içinde 8 milyon adet sensör barındıran bir fotoelektrik çip var demektir. Bu ışığa karşı duyarlı çip, üzerine görüntüyü oluşturan ışık düştüğünde, görüntüyü taşıdığı sensörler sayesinde dijital veriye dönüştürür. Ancak sensörler bu kadar ufak bir alanda o kadar çok sıkışık durumdadırlar ki, üzerlerine ışık düştüğünde oluşturdukları elektrik sinyalleri komşu sensörlerdeki elektrik sinyallerini etkiler. Bu nedenle görüntüde renk kaymaları ve bozulmalar oluşur. Bu durum, daha sonra fotoğraf makinesinin içindeki yazılım tarafından düzeltilir.
DSLR makinelerde ise bu istenmeyen durumun engellenmesi için, normal fotoğraf makinelerine göre birkaç kat daha büyük bir fotoelektrik çip kullanılır. Örneğin bir DSLR’da kullanılan 10 megapiksellik sensörle, bir bas-çek kamerada kullanılan 10 megapiksellik sensör arasında dağlar kadar fark bulunur. Hem sensörün alanı (DSLR makine için) daha büyüktür hem de kullanılan teknolojiler daha ileridir. Bu sebeple fotoelektrik çipi oluşturan sensörlerin üzerine düşen odaklanmış ışık daha temiz bir elektrik sinyaline dönüştürülür. Buna bağlı olarak DSLR makineler çok daha iyi sonuçlar verirler. Ayrıca bir DSLR makine (çoğunlukla tasarlanırken) birden fazla mercekle çalışabilir olarak tasarlanır. Oysa bas-çek kameralarda, kameranın kendi kontrol ettiği bir mercek sabit olarak tasarımda yer alır. Değiştirmeniz mümkün değildir.
Eğer bir fotoğraf çekerken onlarca ayar yapabilecek kadar fotoğrafçılık bilginiz varsa, ışık, kompozisyon üzerinde oynamak ve gerçekten çok net sonuçlar almak istiyorsanız DSLR makinelere yönelebilirsiniz. Ancak günümüzde çok net, temiz görüntüler üreten bas-çek makineler de bulunuyor.
Bas-Çek Kamera nedir?
Bas-çek kameralardaki en önemli husus, bu kameralardaki yazılımdır. Bir bas-çek kamera, sensöründen gelen sinyalleri temizlemek, bu sinyalleri belirli algoritmalardan geçirerek netliği ayarlamak zorundadır. Ayrıca, bu tip kameralarda kullanılan optik bileşenlerin (mercek ve mercek kontrol mekanizmaları) büyük önemi bulunuyor. Mercekte kullanılan cam, bu merceği hareket ettiren mekanizma ve motorun hassasiyeti, sensörün üzerine ışığın tam odaklanmasını sağlamak adına önemlidir.
Ayrıca bu tip kameralar, yüz tanıma teknolojisi ya da resimdeki belirli bir alana odaklanma gibi özellikleri de birlikte sunmaktadır. Bu özelliklerin hepsini iyi harmanlayan bir makine bulmanız için daha önce, bu makinelerle çekilmiş fotoğrafları kontrol etmeniz gerekiyor.
Diğer yandan makinelerin kayıt ortamlarına hangi dosya formatında resimleri kayıt ettikleri de önemli bir kriterdir. Eğer JPEG olarak kayıt yapılıyorsa, resimde çok az da olsa bir kayıp olacağından emin olabilirsiniz.
Bas-çek tipi otomatik çekim yapan kameralarda markanın daha önceki birikimleri ve bir önceki sene markanın almış olduğu ödüller büyük önem taşımaktadır. Zira çoğu üretici bir yıl önceki modelde kullandığı yazılımı geliştirir ya da üzerinde ufak değişiklikler yaparak tekrar uygular.
Pil Ömrü ve Kayıt Ortamı
Eğer bir dijital fotoğraf makinesi ile doğa gezisine çıkıyor ya da iki günlük bir tatile gidiyorsanız, iki gün boyunca çekeceğiniz onlarca fotoğraf için yeterli bir pil ömrü sunmasını beklersiniz. Bir anda biten bir pil, anılarınızı kayda alamamanıza neden olacaktır. Bu sebeple, pil ömrü konusunda alırken dikkatli olmalısınız. Yapabileceğiniz en iyi hareket, benzer özelliklere sahip olduğunuz iki kamerayı karşılaştırırken, pillerinin üzerinde yazan miliampersaat cinsinden değerleri karşılaştırmanız. Bir pilin miliamper cinsinden yaptığınız karşılaştırmadaki daha büyük rakamlı pil, daha fazla enerji sağlayacaktır.
Megapiksel nedir? Kamera alırken megapikseli en yüksek olanı mı almalı?..
Megapiksel kavramı hemkalite hem de fotoğraf makinesinin sınıfını belirlese de 6 ya da 8 megapiksellik bir kamera fazlasıyla 16X10 cm’lik bir fotoğraf baskısı için yeterli. O halde bakmanız gereken kriter, bu kameraların, sensörlerinin ne kadar iyi olduğu ve bu sensörlerden gelen bilgiyi işleyen yazılım algoritmalarının ne kadar iyi olduğudur. Bu konudaki en basit test; makine ile birkaç çekim yapmak ya da internet’teki test sitelerinde yer alan büyük ebatlı resimlere göz gezdirmektir.
Dijital Zoom – Yakınlaştırmayı nedir?
Dijital yakınlaştırma (dijital zoom) aslında var olan bir resmin piksellerini büyütüp tekrar çizmekten başka bir şey değildir. Kısacası bu özelliğe bakarak asla karar vermeyin. Makine alırken daha çok lens üzerindeki zoom özelliğini ön planda tutun. Ancak şunu da göz ardı etmeyin; İstanbul da boğazın bir yakasından diğerini çekmek için sadece lens ile yaptığınız yakınlaştırma yeterli olmayacaktır. Bu durumda dijital zoom sizin için önemli bir konuma geçmiş ve öncelikleriniz arasına katılmış demektir.
Kameram Video da çeksin istiyorsanız özellikleri ne olmalı?
Bir bas-çek kamera, DivX ya da MPEG4 sıkıştırma algoritmasıyla 640X480 civarında bir çözünürlükte video çekebiliyorsa bu olumlu bir özelliktir. Bu rakamların altını kabul etmemelisiniz. Bu takdirde video, video olmaktan çıkar… Bu sebeple ne kadar sürede ve hangi çözünürlükte hangi formatta kayıt yapabileceğini iyi öğrenmelisiniz. Ve yukarıda verdiğimiz standartların altındaki değerlerdeki bir kamerayı almamalısınız. Bu konudaki son uyarım sık sık video paylaşım sitelerinde videolarını eş dost ile paylaşan dostlara; son altı ayda piyasaya yeni çıkan kameranızın üzerinde bazı video paylaşım sitelerinin standartlarında video modu mevcut. Henüz video çekmeden o modda çalıştırdığınızda elde ettiğiniz görüntüyü direkt siteye yüklemek daha kolay ve pratik bir hal alıyor. İlgilenenler için zamandan tasarruf demektir bu…
ISO Ayarları, Renk Açıklık Ayarları ne anlama geliyor?
Bu konuda teknik bir bilginiz yoksa kameranıza güvenmelisiniz. Ancak açıklık ayarları, deklanşör hızı, ISO değerleri konusunda kontrolü size verebilen bir makine her zaman avantajlı olacaktır. Bu tip ayarları yapmayı öğrendiğinizde, kendi istediğiniz renk tonlarını ya da ışığı daha kolay ayarlayabilirsiniz. Bu tip ayarların olup olmadığını kontrol etmek için makinelerin menüleri arasında biraz turlamanız gerekli. Bu hem kullanım kolaylığını ölçmek hem de ISO, EV, Aperture, White Balance (Beyaz Dengesi) gibi ayarları bulmanızı sağlayacaktır.
Garanti ve Destek Koşullarında hangi özellikleri aramalıyım?
Satın alım yaptığınız yerden, makineden memnun kalmadığınız takdirde ne kadar süre içerisinde iade edebileceğinizi ve garanti süresinin nasıl başlatılacağını muhakkak öğrenin. Kameranın resimleri/videoları aktarmak için ek bir yazılıma ihtiyaç duyup duymadığını, sadece Windows ile resim aktarıp aktaramayacağını sorun. Ayrıca bir sorun olduğunda nereden yardım alacağınız konusunda kutu üzerinden ve satıcılardan muhakkak bilgi alın. Bir kamera bozulduğunda bu konuda en kısa sürede ve kaliteli servis almanız önemli bir detaydır. Kameralarınızı alırken muhakkak bu kameralarla yapılmış örnek çekimleri inceleyin. Özellikle gece yapılmış olan çekimlerdeki resim kalitesi, makinenin flaşı ve sensörü hakkında oldukça bilgi verecektir. Çok yakın (makro) çekimlerle de odaklama kabiliyetini görebilirsiniz. Çok parlak güneş ışığında çekilmiş resimler size gerçek kalite konusunda bilgi vermez. Ancak makinenin renkleri ne kadar canlı ve doğru işlediği ile ilgili bilgi verebilir. Ayrıca satıcılardan daha çok, kullanıcıların yorumlarını okuyun ve garanti kapsamını iyice araştırın. Bazen kolay kullanılabilen bir şarj cihazı bile, kameradan aldığınız verimi etkileyebilir. Bu tip ufak detayları ancak o kamerayı kullanmış birilerinin yazdığı yorumlar ve çekilmiş fotoğraflardan ölçümleyebilirsiniz.