2014 yılının bitmesine 4 ay kaldı. Mali durumunuzu ve performansınızı aylık veya çeyrek dönemler bazında takip ediyorsanız, şirketinizin yılı nasıl kapatacağına ilişkin bir öngörünüz vardır. Belki de mali danışmanınız ya da Mali İşler Yöneticiniz, size bazı öngörülerde bulunuyordur. 2014 sonu için durumunuz iyi, stabil, ya da kötü olabilir. Beklentilerin altında ya da üstünde gerçekleşmeler söz konusu olabilir. İyi haber, kalan 4 ayda mevcut gidişatı iyiye, ya da iyi gidiyorsanız daha iyiye çevirebilirsiniz. Bunun için uygulamanız gereken son derece kısa vadeli ve çabuk sonuç alınabilecek 5 adet stratejiyi sizinle paylaşacağım. Bu stratejileri kararlılıkla uygularsanız, performansınızı iyileştirmeniz ve bu iyileşmeyi hissetmeniz mümkün olacak.
1- Yeni fırsatlar için girişimde bulunun. Bulunmayı beklemeyin, siz bulun. Eski ve hali hazırda hizmet verdiğiniz/ürününüzü kullanan ve sizden memnun kalan müşterilerinizin bir listesini çıkartın. Onları teknik destek ekibiniz ile birlikte ziyaret edin. Ürün ya da hizmet ile ilgili bir sıkıntıları olup olmadığını öğrenin. Yardımcı olabileceğiniz konuları not alın ve destek faaliyetlerini karşılıklı olarak planlayın. Bu müşterilerinizden, ürün ve hizmetlerinize ilişkin memnuniyet yazıları alın. Bunları web sitenizde yayınlayın. Ayrıca kendilerinden, en az bir adet şirket referansı isteyin ve kendilerinin yardımları ile bu yeni müşterileri ziyaret edin. Ziyaretlerinizde, ürün ya da hizmetinizin referans veren şirketler açısından faydalarına değinin. Yıl sonu indirim ve avantajlarınız ile ilgili bilgilendirin. Bir başka deyişle, benzer ihtiyaca sahip potansiyel müşterilere, sizlerle birlikte 2014 yılı bitmeden çalışmaya başlamanın avantajlarını anlatın. Bu avantajları sağlayabilecek teknik, mali ve operasyonel yeterliliğe sahip olmanız büyük önem taşır. Böylesi yeterliliklere sahip olmadan taahüt altına girmeyin. Yeterliliğiniz var ise bunu ön plana çıkartarak müşterilerinize güven verin. Ayrıca 2014 yıl sonuna kadar birlikte çalışmanın, gelecek seneye göre avantajlarını vurgulayın.
2- Paylaşın. Paylaşın. Paylaşın. Kendi alanınız ile ilgili nitelikli içerik üretin (e-kitap, bülten, videolar, vb.) ve bunu hem mevcut hem de potansiyel müşteri kitleniz ile ücretsiz olarak paylaşın. Bu paylaşım sırasında kesinlikle hiç bir ticari vurgu yapmayın. Önemli olan değer katmak ve bilgiyi karşılıksız olarak paylaşmaktır. Müşterilerinize, değer verdiğinizi, reklam ya da içi boş sloganlar ile değil, onlara fayda sağlayacak bilgileri ücretsiz olarak paylaşarak gösterin. Bu bilgiler sonrası size dönüşleri olur ise, bu dönüşlere cevap verin. Ek bilgi taleplerini karşılayın. Bu iletişim fırsatlarını satış için değil, güven oluşturmak için kullanın. Güveni kazanmak için asla olmadığınız gibi görünmeyin, asla yanlış bilgi vermeyin, asla yanlış yönlendirmeyin. Buna ek olarak ürünlerinizin demo versiyonları, ya da deneme süreleri var ise bunları paylaşın. Hizmetinizin bir kısmını ücretsiz olarak sağlayın. Ücretsiz seminer ve konferanslar, organizasyonlar, tanıtım toplantıları düzenleyin. Bunların aşırı profesyonel değil, samimi olmasını sağlayın. Ürün destek günleri ya da hizmet verilen alana ilişkin teknik bilgi paylaşım günleri planlayın. Çabuk olun. Mükemmeliyetçi olmayın, samimi olun. Müşteriniz bunun değerini fark edecektir.
3- Sonlandırın. Değer katmayan faaliyet, bölüm ve uygulamaları sona erdirin. Herhangi bir stratejik, itibar ya da mali katkısı olmayan, karı olumlu etkilemeyen her tür işten çekilin. Her tür işi kapatın. Duygusal davranmayın. Bir hizmet ya da ürün beklediğiniz karlılığı sağlayamıyor ise onda ısrar etmeyin. Buraya ayırdığınız kaynakları ağırlıklı olarak 1 ya da 2 numaralı tavsiye doğrultusunda kullanın, ya da bu kaynaklardan tasarruf edin. Buralara yapmayı düşündüğünüz her tür harcama ve yatırımı durdurun. Elinizdeki nakitin her kuruşu, size 1 ve 2 numaralı stratejiler için kullanın. Kar etmeyen her faaliyetin, sona ermesi için bir plan oluşturun. Yıl sonuna kadar, stratejik ya da itibar etkisi olmayacak ise bu alanlardan çıkın. Bu alanların sizin için ağırlık teşkil etmesine ve omuzlarınıza binmesine izin vermeyin. Örneğin, müşterilerinize doğrudan katkı sağlayacak müşteri odaklı tüm süreçlerdeki verimsizlikleri ve darboğazları tespit edip, bu süreçleri hızlandıracak çözümleri uygulamaya alın. Müşteri odaklı olmayan hiç bir sürece dokunmayın, kafa yormayın (şimdilik). Müşteriye dokunan, müşteriye açılan tüm süreçlerde, müşteri lehine hızlı kazanımlar sağlayın. Bu müşteriye ürün ya da hizmetin daha hızlı, ucuz ya da etkili sunumu ile ilgili olabilir. Ya da müşterinizin destek süreçlerinde inanılmaz bir deneyim yaşatın. Müşteri odaklı olmayan, müşteriye etkisi olmayacak her tür eğitim, organizasyon ve düzenlemeyi bir süreliğine bir tarafa bırakın. Önceliklendirmeniz, müşteri odaklı süreç ve faaliyetler üzerine olsun.
4- Daha fazla gözükün. Ortaya çıkın. İlgiyi üzerinizde toplayın. Sorulara cevap verin. Yılın son 4 ayında daha fazla gözükmeniz, daha fazla adınızı duyurmanız lazım. Bu iş için inovatif düşünün. Ne yaparsanız sektörünüzdeki tüm potansiyel müşterilerin dikkatini çeker ve size yönelmelerini sağlarsınız? Ne yaparsanız, ürün ve hizmetinizi bu yıl alınmak için cazip hale getirirsiniz? 3 soruya yanıt verecek son derece çarpıcı bir çıkış yapmalısınız. 1- Neden alayım? 2- Neden senden alayım? 3- Neden 4 ay içinde alayım? Bu sorulara hazır olun ve çıkışınızı bu soruların cevaplarını verecek şekilde yapılandırın. Dijital pazarlama, gerilla pazarlama, sosyal medya pazarlaması, ağ iletişimi, vb. araçlara takılmayın. Sadece ilgi çekici, sorulara cevap veren bir şey bulun ve çıkın. İnsanların sizi görmesi için belki biraz hızlı, belki biraz çarpıcı, belki de biraz sansasyonel bir çıkış yapmanız gerekiyor. Yapmanız gerekeni cesurca yapın. İmaj ve itibarınızı sarsmayacak, ancak büyük sempati toplayacak bir çıkış konuşulmanızı sağlayacaktır. Bırakın insanlar sizi konuşsun.
5- Ayağa kalkın. Enerjinizi artırın. Coşkulu olun. Bireysel performans ve motivasyonları artırın. Şirketinizde herkes geri sayıma hazırlansın. Son 4 ay. Bu son 4 ayda, herkesin verimliliği ve performansı en az %20 artmalı. Böylesi bir kıpırdanma için ikna gerekir. Bunun için gerekli motivasyon organizasyonlarını ve teşvik edicileri planlayın. Örneğin karın belirli bir yüzdesini, çalışanlar ile paylaşmayı kabullenin ve duyurun. Şirket karını artırmak için hem müşteri odaklı fonksiyonlar, hem de destek fonksiyonlar arasında sinerjiye ihtiyaç olduğu mesajını verin. Çalışan performansını artıracak motivasyon teşvikleri uygulayın. Şirket içi rekabeti artırın. Sene sonu başarı ile başarısızlık arasındaki farkı vurgulayacak bir ikramiye sistemi uygulayın. Şirket yönetimi olarak, şirketin tüm yönetici ve personelini ziyaret edin ve elini sıkın. Samimi olun. Kalan 4 ay için destek isteyin. Kalan aylar içinde karı pratik olarak artıracak iyi fikirleri almak üzere bir anket yapın. İyi fikirleri ödüllendirin. Bu ödüllendirmeyi iyi duyurun. Teşvik edici kılın. Siz patron ya da üst yönetici olarak kıpırdanmaz ve harekete geçmezseniz kimse geçmez. Siz oturursanız, herkes oturur. Siz harekete geçin, coşkulu ve umutlu olun, kendinizi motive edin. Sonra bunu hissettirin. Herkese dokunun ve herkesi işin içine katın.
Bu stratejileri hızlı bir şekilde uygulayacak çözümleri geliştirseniz, mutlaka uygulayın. Korkmayın. Deneyin, gerekirse yanılın, ama harekete geçin. Müşterinin merkezde olduğu, müşteri memnuniyeti için atılan hiç bir adım önemsiz değildir.