Şirket sahibiyim. İç denetim ne işime yarar?

Şirket sahipleri pek çok kez yakınarak şu soruları sormaktadırlar;

  • Şirketimde bir şeyler ters gidiyor gibi, acaba sorun nerede?
  • Şu an şirketimin geleceğini riske atan ne tür tehlikeler var?
  • Şirketimde kayıp kaçak olduğundan şüphelenmekteyim, birileri suistimal içinde olabilir, acaba hileli işlemler yapan birileri mi var?

  • Rakiplerime göre daha verimsiz çalışıyorum, bunun nedenleri nedir?
  • Karşı karşıya olduğum yasal riskler nelerdir?
  • Bana yöneticilerim veya astlarım tarafından sunulan raporlardaki bilgiler ne kadar doğru ve bu raporlar ne kadar gerçeği yansıtıyor?
  • Şirketimi nasıl daha etkin ve verimli hale getiririm?
  • Yetişmiş elemanlarımı neden şirkette tutamıyorum, işten ayrılmalar neden arttı?
  • Ben uzun süre şirkette olmasam bile işlerin düzenli ve olması gerektiği gibi yürümesini nasıl sağlarım?
  • Bir süre şirkette olmasam bile şirketten para çalınmasını nasıl engellerim?
  • Şirket genelinde çözülmesi gereken ama bana yansıtılmayan ne tür sorunlar var?
  • Yöneticilerim şirketimi acaba nasıl yönetiyor, performanslarını nasıl ölçerim?
  • Kar ediyorum ama bu koşullarda acaba daha fazla kar elde edebilir miydim?
  • Şirket giderlerini ve maliyetleri kısmanın, bir yerlerden tasarruf sağlamanın imkanı var mıdır?

Pek çok şirket sahibi esasen “iç denetimin” bu sorulara cevap sağlayabilecek yegâne hizmet olduğunu bilmemektedir. İç denetimi fark etmiş olsalar dahi, bu hizmeti kimden almaları gerektiğini bilmemektedirler. Bu sebeple muhasebecileri, mali müşavirleri veya danışmanlarına sormakta, onlardan yardım istemektedirler. Oysa ki bu hizmetler ancak bu alanda uzman iç denetim danışmanları tarafından sağlanabilir.

İç denetim şirketinizin detaylı bir röntgeni gibidir. Şirketinizin sağlıklı işleyişini tehdit eden potansiyel veya mevcut sorunları ortaya çıkartır. Nasıl ki insan sağlığını tehdit eden virüs ve bakteriler vardır, şirketlerin sağlığını tehdit eden pek çok risk söz konusudur. “Risk” şirketiniz ve sizin için herhangi bir kayıp doğurabilecek, şirketinizi ve sizi zor durumda bırakabilecek istenmeyen olay, durum ya da koşullardır.

Şirket sahibi olarak siz işinizi etkileyen bu risklerin bir kısmının farkındasınızdır. Yönetim sizde ise bizzat kendiniz tedbir alır, profesyonel yöneticileriniz var ise onların bu risklere yönelik tedbirler almalarını beklersiniz. Burada 2 soru akla gelmektedir:

1) Ben şirketimde olup biten her şeyin farkında mıyım? Tüm riskleri biliyor muyum? Gözden kaçırmış olabileceğim durumlar olabilir mi?

2) Şirketimi benim adıma yöneten yöneticilerim bu risklerin farkındalar mı? Şirket genelinde şirkete zarar verebilecek bu risklere karşı yeterli tedbirleri almışlar mıdır?

Fark etmediğiniz riskler bir gün şirketiniz için telafi edilemez zararlara dönüşebilir. Şirketinizin sağlıklı işleyişini engelleyebilir. Verimsizliğe yol açabilir. Personel motivasyonunu aşağı çekebilir. Rekabette sizi geriye düşürebilir. Mali kayıplar yaşatabilir. Şirketinize itibar kaybı veya yasal cezai yükümlülükler altına sokabilir. Geçmişte Türkiye ve yurt dışında pek çok şirket fark edilemeyen bu riskler yüzünden iflas etmiş, iflastan büyük maddi kayıplar yaşayarak zor kurtulmuş veya önemli itibar kayıpları yaşamışlardır.

Şirketi sizin adınıza yönetenlerin bu riskleri fark etmemeleri de yaygın bir sorundur. Pek çok yönetici işlerin içinde olan riskleri fark eder ve önlem almaya çalışır. Ancak günlük operasyonların içinde olmadıklarından ve bire bir iş süreçlerinde çalışmadıklarından bu yöneticilerin de sıklıkla gözden kaçırdıkları çok önemli operasyonel riskler (faaliyet riskleri) vardır. Yöneticileriniz özellikle mali kökenli iseler şirket genelindeki operasyonel pek çok riski tespit etmekte zorlanırlar. Ayrıca bu yöneticilerin astları ile olan ilişkileri, yönetim tarzları veya çalışanların yöneticilerine bakış açıları nedeni ile risklerden haberleri de olmayabilir. Alttan üste bilgi aktarım mekanizması sakatlanmış ise, üst yöneticiler şirket genelinde neler olduğu ile ilgili fikir sahibi olamazlar. Bu şekilde riskler gözden kaçırılabilir ve zarar kaçınılmaz olur.

İşte iç denetim hizmetleri ile şirketinizin riskleri fotoğraflanır ve size sunulur. Riskler tespit edildikten sonra;

- Tespit edilen bu risklerin şirket genelinde iyi yönetilip yönetilmediği,

- Şirketinizin iş süreçlerinin verimli çalışıp çalışmadığı,

- Şirket varlıklarının (nakit, malzeme, stoklar, mülki haklar, evrak, veriler) yeterince korunup korunmadığı,

- Şirket bünyesinde üretilen mali raporların doğru ve tam olup olmadığı,

- Şirket bünyesinde herhangi bir yolsuzluk, kayıp veya kaçak olup olmadığı,

- Size astlarınız tarafından yapılan raporlamaların doğruyu ve gerçek durumu yansıtıp yansıtmadığı, denetlenir.

İç denetim, şirketinizin karşı karşıya olduğu yüzlerce iş riskinin iyi yönetildiğinden emin olmak ve tedbir gerektiren zafiyetlerin farkına varmak ve şirketinizin tüm iş süreçlerini (mali ve mali olmayan süreçler) gözden geçirmek için bir check-up görevi görür.

Bir Cevap Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmadı

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Yukarıya Git