Anasayfa » İç Denetim | İç Denetim Danışmanlığı | İç denetçilik | Kamu İç Denetim » KOBİ’ ler İçin Faydalı Bir Yönetsel Araç: Operasyonel Denetim

KOBİ’ ler İçin Faydalı Bir Yönetsel Araç: Operasyonel Denetim

Orta ölçek veya üzeri büyüklükte bir şirketiniz var. Sanayi, enerji, teknoloji veya hizmet sektöründe olabilirsiniz. Şirket sahibi olarak amacınız şirketinizin uzun yıllar arzu ettiğiniz şeklide büyümesi ve karlılığını artırarak sürdürmesi. Bu amaç doğrultusunda gece gündüz, ailecek ve çalışanlarınız ile el ele vererek çalışıyorsunuz. Şirketinizi iyi tanıyorsunuz. Şirketinizi bu günlere siz taşıdınız. Şirketinizin geleceğini de siz belirleyeceksiniz. Peki, amacınıza ulaşmanıza, yani şirketinizin karlılığını artırarak, büyümesine ciddi ölçüde katkı sağlayabilecek bir araçtan haberiniz var mı? Bu aracın adı operasyonel denetim.

Operasyonel denetim şirketinizde ne olup bittiğini size anlatan, şirketinizin detaylı bir fotoğrafını (bazıları sağlık sektöründeki MR benzetmesini de uygun görebilir) çeken bir uygulamadır. Şirketinizin, arzu ettiğiniz amaç ve koyduğunuz hedefler doğrultusunda ilerleyip ilerlemediğini net bir şekilde ortaya koyan bir araçtır. Şirketinizin fonksiyonları (pazarlama, muhasebe, finans gibi), sistemleri (yazılım, donanım, makine-ekipman, uygulamalar) ve süreçlerinin (raporlamalar, stok yönetimi, satın alım, dağıtım) etkin ve verimli çalışıp çalışmadığını tespit eden bir denetim türüdür. Şirket içi kritik sorunları, verimsizlikleri, kayıp ve kaçakları tespit edip, bunlara yönelik çözüm geliştiren değerli bir hizmettir.

Operasyonel denetim ile şirketinizin mali ve mali olmayan tüm iş süreçleri baştan aşağı ve açıkta önemli bir faaliyet kalmayacak şekilde denetlenir. Şirketinizde olup bitenlere hakim olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Operasyonel denetim sonrası ortaya çıkacak tespitlere oldukça şaşırabilirsiniz. Yöneticileriniz ve çalışanlarınız tarafından size yansıtılmayan, bilginiz dahilinde olmayan veya yöneticilerinizin dahi gözünden kaçmış olabilecek pek çok sorun, darboğaz ve yetersizlik bu denetimler sonucu ortaya koyulacaktır. Üstelik sadece bunlar tespit edilmekle kalımayacak, bunlara yönelik çözüm önerileri de geliştirilmiş olacaktır. Operasyonel denetim ile işinizi ve iş süreçlerinizi tehdit eden tüm riskleri tespit etmek ve bunlara yönelik çözüm geliştirmek mümkün olacaktır. Bu sayede, şirketinizin, belirlediğiniz amaç ve hedefler doğrultusunda yönetildiğine dair güvence sahibi olacaksınız.

Operasyonel denetimler ile şirketnizin MR’ ı çekilirken risk taşıdığı düşünülen bazı kritik konu ve alanlara özellikle dikkat edilecektir. Bu alanlar genel olarak;

- Şirket içi suistimal, kayıp ve kaçakların tespiti ve önlenmesi

- Satın alımlar

- Ar-Ge ve üretim süreçleri

- Pazarlama, satış, dağıtım

- Nakit yönetimi

- Firma finansal yapısı ve yönetimi

- Şirket genelinde iç kontrol sistemi

- Şirketin Bilişim Sistemleri (yazılım, donanım ve diğer uygulamalar)

- Yönetim performansı

olarak ifade edilebilir.

Operasyonel denetimlere ayırdığınız kaynakların, birkaç katından fazlasını bu denetimler sonrası tasarruf etme imkanınız olacaktır.

Peki operasyonel denetim kimler tarafından yapılır?

Operasyonel denetim, iç denetimin bir türüdür ve iç denetim alanında uzman kişilerce yapılabilir. Operasyonel denetim, iç denetim türleri arasında en büyük uzmanlık ve tecrübe gerektiren tür olup, ülkemizde bu konuda yetkin iç denetçi sayısı henüz oldukça azdır. Şirketiniz için bu tür bir hizmet temin etmeniz gerektiğinde, hizmeti temin edeceğiniz danışmanın (kişi ya da firma) operasyonel denetim konusundaki yetkinliği ve tecrübesini mutlaka sorgulayınız.

Bir Cevap Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmadı

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Yukarıya Git