Anasayfa » Yönetim ve Organizasyon I Strateji » Patronlar ve Üst Yöneticiler Bu Dönemde Dikkatlerini Nereye Vermeli?

Patronlar ve Üst Yöneticiler Bu Dönemde Dikkatlerini Nereye Vermeli?

1111Kriz öncesi veya kriz dönemlerinde şirket sahipleri ve üst yöneticilerin dikkatlerini vermeleri gereken en önemli konu ekonomi değil, kendi şirketleridir.

 

Tüm gün televizyon karşısında oturup, seçim, terör, kur, faiz, enflasyon, büyüme, kapasite kullanımı, vb. parametreleri haber ve ekonomi kanallarından takip eden patronlar ve üst yöneticiler görüyorum. Bu enerjinin, yönetsel kaynakların kötü kullanımıdır.

 

Her şirketin kriz öncesi veya kriz dönemlerinde yapması gereken pek çok iş vardır. Yönetsel odak, kurlardan çok bu tarafa verilmelidir.

 

İyi de döviz borcumuz çok, döviz gelirimiz az diyenler olacaktır. Ekonomik bir kriz bizim iç piyasayı vuracak, ne yapacağız diyenler olacaktır. Girdi maliyetleri artıyor, bu rekabet avantajımızı azaltacak, pazar kaybına uğrayacağız diyenler de olacaktır. Bu endişeleri biliyor ve saygı duyuyorum.

 

Öte yandan böyle durumlarda tüm gün TV karşısında oturup, şu hükümet bir kurulsa, şu dolar bir düşse diye temenniler içinde yaşamak yerine, kolları sıvayıp birşeyler yapmak daha iyidir düşüncesindeyim.

 

Yurt ici piyasanın daralacağını düşünüyorsanız, yurt dışında yeni pazarlar arayın. Yurt dışında ortaklıklar peşinde koşun. Ürün veya hizmetinize, kriz dönemlerinde dahi vazgeçilemeyecek yeni özellikler ekleyin, veya farklı kullanım alanları belirleyin. İç pazarda farklı segmentler hedefleyin. İnovasyon yapın. Bu enerji gerektirir.

 

Kurlardan dolayı maliyetlerinizin olumsuz etkileneceğini, olası bir daralmadan dolayı rekabette karların azalacağını düşünüyorsanız, belki de daha verimli çalışmalı, süreç ve metodoloji inovasyonları yapmalı, fiyat rekabetini bir tarafa bırakıp, yarattığınız değeri artırmaya, farklılaşmaya ve fiyat rekabetinden kurtulmaya çaba harcamalısınız.

 

Belki de bu dönem şirketlerimiz için bir fırsat.

 

Makro ekonomiyi veya piyasaların işleyişini değiştiremeyiz. Ancak kendi şirketimizi değiştirebilir, dönüştürebilir ve krizleri fırsata çevirebiliriz.

 

Kur, faiz, vb. parametreleri izlemeyin demiyorum. Sadece bunlara takılıp kalmayın diyorum. Sizin de moral bozuk bir şekilde gelişmeleri takip etmekten farklı olarak yapabileceğiniz şeyler var.

 

Yurt dışına yönelik katma değerli ürün ya da hizmet üretebilecek her şirket, yönünü mutlaka dış pazarlara çevirmelidir. Sadece fuarlar veya internet ticaretinden bahsetmiyorum. Sahaya çıkmaktan bahsediyorum. Kolları sıvayın. Yurt dışında kendinize uygun ortaklar, müşteriler bulun. Ofiste seçim dönemini izlemek yerine, yabancı ülkelerde iş fırsatları peşinde koşun. Ofiste oturmayın, sahada koşturun.

 

Tahsilat yapamıyoruz, nakitimiz azaldı diyenler, tüm gün moral bozmak yerine düşünün. Bu tahsilatı nasıl yapabilirsiniz? Belki hepsini değil, ama bir kısmını, sizi yaşatacak bir miktarı nasıl kurtarabilirsiniz? Müşterilerinize ne tür teklifler ile gidip, alacaklarınızın en azından bir kısmını nasıl kurtarabilirsiniz? Bence bu konuda, barter dahil, çok çeşitli alternatifler var.  Evet doğru, bu dönemde mümkün olduğunca likit kalmalı, nakit akışlarına dikkat etmelisiniz.

 

Bu dönemde, şirketinizin iç süreçlerini, organizasyonunu değerlendirin. Analiz edin. Neyi daha iyi yapabilirsiniz? Daha verimli olunabilir mi? Daha hızlı olabilir miyiz? Daha az kişi ile daha çok çıktı elde edebilir miyiz? Daha yalın çalışabilir miyiz? İyi bir risk yönetimi sistemi oluşturabilir miyiz? Artık biraz değişme vakti geldi mi? Şüphesiz evet.

 

Tüm bu işler, ekonomi ve piyasalar iyi giderken hep ihmal edilir. İşler iyi giderken kimse sorgulamaz. İşler kötü giderken de oturup tüm gün piyasaları izlemenin, şirket içinde moral bozucu uzun ve sıkıcı “ne yapacağız” toplantıları yapmanın, diğer patronlar ve yöneticiler ile yemeklere çıkıp karşılıklı yakınmanın, verimliliği işten personel çıkartmak olarak algılayıp, şimdi kimleri işten çıkartalım toplantıları yapmanın size gerçek bir faydası yok.

 

Bu ülkenin siyasetçisi bu, seçmeni bu, iş dünyası bu, ekonomisi bu, pazarı bu, derinliği bu. Bunu değiştiremezsiniz.

 

Ancak kendi şirketinizde çok şeyi değiştirebilirsiniz.

 

Öyleyse, dikkati buraya verelim. Enerjiyi bu yönde harcayalım.

Bir Cevap Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmadı

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Yukarıya Git