Anasayfa » İç Denetim | İç Denetim Danışmanlığı | İç denetçilik | Kamu İç Denetim » Siyasi Partiler İçin Seçimlerde Başarıyı Artıracak Etkili İki Araç

Siyasi Partiler İçin Seçimlerde Başarıyı Artıracak Etkili İki Araç

secim-sandik2Malumunuz 2015 Genel Seçimleri ülkemizde bu yılın en önemli gündem maddesi. Ekonomi, siyaset, sosyal hayat, kültür, sanat, bilim, spor ve iş dünyasının buraya kilitlendiği ve bu seçimlerden ciddi olarak etkileneceği bir gerçek.

 

Bu denli önemli bir gündemin baş aktörleri siyasi partilerimiz. İktidarıyla, muhalefetiyle hepsi de seçim startını vermiş, hazırlıklara başlamış durumda.

 

2002 yılından bu yana seçim kaybetmeyen Ak Parti, mevcut durumunu korumak ve bir seçim zaferi daha kazanmak için iddialı. Muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP ise, bu seçimde sürpriz bir sonuç çıkması için çalışmalara başladılar. Amaçları oy oranlarını ve milletvekili sayılarını  artırmak. Yine zorlu bir süreç yaşanacak.

 

Siyasi partilerimiz şimdiden bu süreçten başarı ile çıkmak için yeni arayışlar içindeler. Aday değerlendirme, seçim hazırlıkları, stratejiler, planlar, ekip oluşturma, analiz ve toplantılar ile dolu bir süreç başlıyor.

 

Peki siyasi partilerimiz bu seçimlere ne kadar hazır? Bu seçimlere yönelik olarak stratejilerini iyi belirlediler mi? Kaynaklarını iyi planladılar mı? Risklerin farkındalar mı?

 

secimlere-katilabilecek-25-siyasi-parti-belirlendi-5497082_6363_o

 

Seçim süreci demek tüm teşkilatların teyakkuzda oldukları, müthiş bir tempo ile halka ulaşmaya ve iletişim kurmaya çalışacakları son derece kaotik bir süreç. Bu sürece hazır olan, eksiklerini kapatan, doğru yönetsel araçları kullanan siyasi partiler bir adım önde olacaklar. 

 

 

 

 

Bu noktada, siyasi partilerimiz açısından kritik bir önerimiz olacak. Seçimlere etkin birer iç denetim ve kurumsal risk yönetimi sistemi ile hazır olarak girmek. Bu sistemleri hayata geçirip, kısa süre içinde seçimlere hazırlıklı hale gelmek. 

 

Seçimlerde başarıyı artırmanın yolu, seçime yönelik etkin birer iç denetim ve kurumsal risk yönetimi sistemi oluşturmaktan geçiyor. Hatta bu sistemlerin birlikte uygulanmasının seçim başarısına olan etkileri, oy oranı bazında ortalama %5-7 yi buluyor. 

 

Şimdi bu konuda biraz daha detaylı bilgi vermek istiyorum.

 

Esasen siyasi partileri şirketler gibi görmek mümkün.  Tıpkı şirketler gibi misyonları, vizyonları, stratejik olanları, programları var. Şirketler nasıl gelir ve kar elde etmeyi hedefliyor ise, siyasi partiler de oy ve milletvekilliği kazanmaya çalışıyor. Yerel seçimlerde Belediye kazanmaya çalışıyor. Nasıl ki şirketler pazar payını artırıp, lider olmak istiyorlar, siyasi partiler de seçimlerden en çok oyu alıp, iktidar olmak istiyorlar. Şirketler de, siyasi partiler de insanlar ile yönetiliyor. Her ikisinde de takım çalışması var. Hem şirketler, hem de siyasi partiler finansal kaynaklara sahip, bütçe yönetiyor ve bilgi teknolojilerden faydalanıyorlar. Hem şirketler, hem de siyasi partiler, kazanmak için etkili iletişim ve pazarlama araçlarından faydalanmalılar. Sundukları vaatleri/hizmetleri dünyadaki hızlı değişim ile uyumlu kılmak için, ARGE yapmalılar. Her iki organizasyon da performans yönetimi yaparak, performanslarını takip etmeli ve iyileştirmeliler.

 

Şirketlerin de siyasi partilerin de hem stratejik hem de operasyonel boyutta faaliyetleri var. Kullandıkları kaynaklar (para, insan, bilgi teknolojisi) de benzer.Dış gelişmelerden her ikisi de çok etkilenir. Dış çevrelerini iyi izlemeleri şarttır. Her iki organizasyon da güçlü ve zayıf yanlarını, fırsat ve tehditlerini iyi bilmeli, stratejilerini buradan oluşturmalıdır.

 

Farklı kulvarlarda olsalar da siyasi partiler ile şirketler  birbirlerine çok benzerler.

 

Şirketlerde işe yarayan bu sistemler, siyasi partilerin başarısını da artıracaktır. Peki nasıl?

 

benzer-kitleler

 

 

 

 

 

Bir siyasi parti, seçimlere kadar bünyesinde etkin birer iç denetim ve kurumsal risk yönetimi sistemi oluşturmak ister ise, ne yapmalı? İşe nereden başlamalı?

 

 

Bu konuda 2 aşamalı bir çalışma yapılır.

 

Öncelikle işe bir iç denetim çalışması ile başlanır. Siyasi partinin tüm yönetim ve organizasyon sistemi, süreçleri, kaynakları, varlıkları, mevcut kurumsal kültürü, bilgi sistemleri, raporlama ilişkileri ve verimliliği analiz edilir. Bu noktada, bir siyasi partinin oluşturması gereken kurumsal mekanizmaların işlevselliğine de bakılır. Amaç, siyasi partinin genel olarak fotoğrafının çekilmesi ve sorunlu alanların tespitidir. Bu çalışma sonrasında, siyasi partinin tüm unsurları ile karşı karşıya olduğu riskler, çözemediği sorunlar, verimsizlikler ve hatalar tespit edilip, bunlara yönelik öneriler geliştirilmiş olur.

 

Bu aşama yaklaşık 1 ay sürer. 1 ayın sonunda hızlı, maliyet etkin ve ayağı yere basan gerçekçi çözümler üretilir ve uygulamaya alınır. Burada kısa vadeli olarak açıkları kapatmak, seçim başarısına yönelik riskleri ortadan kaldırmak ve seçime kadar başarıyı artıracak önlemleri almak hedeflenir.

 

İç denetim çalışması, dışarıdan bağımsız bir gözle konulara bakabilecek yetkin danışmanlar ve içeride partiyi iyi tanıyan siyasetçi ve uzmanlarca ortaklaşa bir ekip çalışması ile gerçekleştirilir. Bilgi gizliliği ve hassas konulara karşı, danışmanlar ile oldukça ciddi bilgi gizliliği sözleşmeleri yapılır. Zaten bu tür bir çalışmayı yürütebilecek, siyasi parti süreçleri konusunda tecrübeli danışman sayısı oldukça azdır. Bunlar da uluslararası şirketlerdir.

 

Bu çalışma, siyasi partilerin oy oranlarını %1-2 arasında artıracak bir çalışmadır. Bu çalışma sonrasında, daha organize, kontrollü ve hızlı tepkiler veren bir yönetim ve organizasyon yapısı için gerekli tedbirler alınmış olur.

 

İkinci aşama, kurumsal risk yönetimi sisteminin oluşturulmasıdır. Bu daha uzun soluklu ve daha ciddi çaba gerektiren bir sistemdir.

 

Bu noktada, iç denetim çalışmasının 2015 seçimlerine kadar tamamlanması ve seçimde bunun faydalarının görülmesi mümkündür.  Kurumsal risk yönetimi sisteminin ise, 2016 senesi sonuna kadar oluşturulması mümkündür.

 

Kurumsal risk yönetimi sistemi, bir siyasi partinin iç ortamının analizi, iyileştirilmesi, stratejik yönetim sisteminin oluşturulması, stratejik risklerinin belirlenmesi ve yönetilmesi, iş süreçleri ve organizasyon yapısının tanımlanması, süreçlere yönelik risklerinin tespiti ve tedbir alınması ve her kademede yöneticiler ve teşkilatlar tarafından etkin şekilde izlenmesi için geliştirilecek bir sistemdir.

 

Biraz daha teknik olmayan bir dil ile anlatırsak, kurumsal risk yönetimi sistemi;

 

Siyasi partinin, tüm teşkilatının, ortak bir vizyon ve misyon çerçevesinde, geniş katılım ile belirlenmiş olan amaç ve hedefleri gerçekleştirmesine yönelik disiplinli bir sistematik çerçevesinde, faaliyet göstermesidir. Bu noktada amaç ve hedef belirleme, bu amaç ve hedeflere yönelik riskleri belirleme ve yönetme, parti süreçlerini (faaliyetler) ve teşkilatın çalışmalarının amaç ve hedefler ile uyumunu etkin olarak izleme ve iyileştirme çalışmaları yürütülür.

 

 

Kurumsal risk yönetimi, ortak bir metodoloji ve anlayış birliği sağlayarak, tüm parti teşkilatının stratejik amaç ve hedefler ile kendi alanlarındaki amaç ve hedefleri eşgüdüm içinde, hızlı ve verimli yürütmelerini sağlar. İnsanları motive eder. Seçim sürecinde, eksiklerin ve hataların ortadan kalkmasını, tedbirlerin çok önceden alınmasını sağlar.

 

Kurumsal risk yönetimi sistemi proaktif bir seçim ve siyasi parti yönetimi sağlar.

 

Kurumsal risk yönetimi sistemi, yazılım çözümleri ile yönetilir ve izlenir. Kurumsal risk yönetimi sistemi oluşturan ve 2019 seçimlerine bu sistem ile girecek bir siyasi partinin oy oranlarını ortalama %5-7 arasında artırması beklenir.

 

Her iki sistemin de maliyeti oldukça düşüktür. Maliyet-kazanç oranı çok yüksektir. Uygulanmaları kolaydır. Profesyonel bir destek ile kısa sürede sonuç almak mümkün hale gelir.

 

siyasi-partilerin-uye-sayisiBu konuların siyasi parti gündemlerine alınması ve bu çalışmalara başlanması, seçim sürecinde vatandaşlar ile paylaşılır ise, oldukça önemli bir etki sağlar. Zira, kurumsal yönetimin en önemli 2 unsuru etkili iç denetim ve kurumsal risk yönetimidir. Halkımızın giderek daha fazla şeffaflık, adillik, hesap verebilirlik, sorumluluk ve heyecan verici projeler talep ettiği bu dönemde, çağın en önemli iki kurumsal yönetim aracının, siyasi parti tarafından benimsendiği ve uygulandığının duyurulması, seçmen tercihlerinde önemli etki yapar. Özellikle uluslararası kuruluşlar, dış ülkelerin iktidarları, iş dünyası, sivil toplum örgütleri, finans piyasaları, medya ve akademik dünyada bu tür bir adım atılması büyük ses getirecektir. Bu da iç denetim ve kurumsal risk yönetimi sistemleri oluşturmanın diğer bir dolaylı faydası olacaktır.

 

Konu ile ilgili sorular için bertan.kaya@yahoo.com adresine e-posta atabilirsiniz.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmadı

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Yukarıya Git