Anasayfa » Kurumsal Risk Yönetimi | Risk Yönetimi | Kurumsal Risk Yönetimi Danışmanlığı » Kafayı Kuma Gömmeyin! Riskinizi Kabul Edin ve Yönetin

Kafayı Kuma Gömmeyin! Riskinizi Kabul Edin ve Yönetin

riskyonetimiEkonomimiz ve iş dünyamızda risk yönetimi konusunda son birkaç senedir yeni bir risk yönetim stratejisi türedi; kafayı kuma gömme veya yokmuş gibi davranma. Riski kabul etmekten farklı bu; riski görüyor ama görmezlikten geliyorsun. Son derece tehlikeli. Arkasında yatan inanç şu; bir şekilde kurtarırız! Hakikaten de 2001 de, 2008’de Covid döneminde ve 2022 boyunca bir şekilde kurtarmış o kadar çok şirket oldu ki. Başta da ekonomi yönetimi. Sürekli şapkadan tavşan çıkartarak kurtardık durumları hep birlikte.

Ancak bizler gibi bilime önem veren insanlar şuna inanır ki, bu akil ve basiretli insanların risk yönetimi yaklaşımı değildir. CDS’ler 900’leri aşmışken, Amerika ve Avrupa büyük ekonomik sorunların pençesine düşmek üzereyken, dünya faiz artırımı peşindeyken, enflasyon-kur-faiz saç ayakları arasındaki uyumsuzluk dengeleri bozarken ve tedarik zincirleri düzelme eğilimi göstermezken, üstüne de jeopolitik ve iç siyasi riskler son derece canlıyken kafa kuma gömülmez! Esasen kafa hiç bir koşulda kuma gömülmez.

Yine bir şekilde kurtarılır, aman ekonomi canlı gidiyor talep de iyi bize bir şey olmaz, bu düzen nasılsa bozulmaz diyerek kafanızı kuma gömme stratejisi izliyorsanız, maalesef yakın bir tarihte kriz yönetimi yapmak zorunda kalabilirsiniz. Umarım kriz yönetimini biliyorsunuzdur, çünkü hep söylediğim gibi riskini yönetemeyen krizini yönetmek zorunda kalır!

Tahminim şu; bu kez şapkada tavşan kalmadı gözüküyor. En önemlisi ilk kez dış konjonktür de bizi destekler durumda değil. O halde şirketlerin acilen bünyelerinde çok etkili risk yönetim yapılarını, komitelerini, risk yönetimi mekanizmalarını oluşturmaları gerek. Süreç sahipleri ile süreç riskleri üzerinde teknik boyutlu çalıştaylar yapmak yerine, doğrudan makro çevre kaynaklı stratejik ve üst seviye yönetsel risklere odaklanmak ve gerçekçi eylem planları ile bu riskleri yönetmek gerek. Her şirketin yaz bitmeden bir stratejik risk yönetim planı hazırlaması gerekiyor. Bağımsız üyelerin Yönetim Kurullarında alarm durumunda olmaları gerekiyor.

Bu konuda geç kalmayalım. Geleceğinizi kafanız kumun içindeyken yönetemezsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmadı

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Yukarıya Git