İç Denetçiler İçin Geleceğe Dair Öneriler

1*G-02g7-W7dvVSGJrmSBenwWorld Economic Forum (Dünya Ekonomik Forumu) 2018 Future of Jobs (İşlerin Geleceği) Raporunda önemli tespitler var. Dünya genelinde global şirketlerden 313 farklı görüş ile oluşturulmuş rapor önemli, zira bu şirketler toplam 15 milyon istihdam sağlamaktalar. Bu şirketlerin geleceğin iş dünyasına yönelik bakışını yansıtıyor.

Rapora göre, 2022 senesinde iş dünyası ve iş gücü profili ciddi ölçüde değişmeye ve dönüşmeye başlayacak. Pek çok meslek tarihe karışırken, bazı meslekler kalıcılığını en azından 3-6 senelik perspektifte koruyacak. Bazı meslekler ise geleceğin mesleği olarak ortaya çıkıyor.

Bu rapora iç denetim, iç kontrol, risk yönetimi gibi üçlü savunma hattı mesleklerinde çalışan tüm uzmanların mutlaka göz atmalarını önermekteyim. Önemli içgörüler ve tahminler var. Ancak bunlar arasından bir tanesi özellikle dikkatimi çekiyor. Gelecekte önemini koruyacak ve şiddetle talep edilecek mesleklerin hemen hemen tamamı veri analizi, veri bilimi, yapay zeka, makina öğrenimi, büyük veri, dijital dönüşüm, proses, bilgi güvenliği, siber güvenlik, robotik süreç otomasyonu ve kültür kavramları etrafında şekilleniyor.

Daha önceki yazılarımda görüşlerimi paylaşmıştım; bana göre geleceğin dünyasında iç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi meslekleri mutlaka olacak ancak yaklaşım, kapsam ve teknik olarak değişim gösterecek. Bu nedenle, rapordaki yer alan alanlar ile bu üç alanı örtüştürmek ve yakınsamak kritik önem taşıyor.

İç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi gibi alanlarda çalışan tüm profesyoneller, kendilerine 2022 vizyonuna göre yeniden bir strateji oluşturmalı ve kişisel/mesleki gelişimlerini buna göre şimdiden planlamalılar. Bu planlamanın en başında ise, büyük veri, veri analitiği, blokzincir, IoT ve makina öğrenmesi kavramları gelmeli. Hakikaten de WEF Raporuna göre şirketlerin 2022 den itibaren uygulayacakları stratejiler, bu teknoloji ve modellerin, ön plana çıkmasına neden olacak.

 

wef-future-of-jobs-2018-1-6382022 senesinden itibaren şirketler;

- yeni teknolojiler kullanabilen, kalıcı personel istihdamı,

- yapılan işleri otonom sistemlere devretme,

- rutin ve destek hizmet işlerini outsource etme,

- geçici ve freelance uzmanlar ile çalışma,

- işlerin ve süreçlerin her aşamasında sensörler ile veri üretme ve iş analitiği ile raporlama,

- karar alma süreçlerini veri odaklı, yapay zeka sistemleri ile oluşturma

stratejileri içinde olacaklar.

Böyle bir dünyada iç denetim, iç kontrol ve risk yönetiminin kendisine yer bulabilmesi için mevcut çalışma felsefesi, metodoloji ve tekniklerden uzaklaşıp, strateji ve teknoloji odaklı bir bakış açısı kazanmaları gerekiyor. Bu alanlarda çalışan profesyonel meslektaşlarıma önerilerim şunlar olacaktır:

- Teknoloji ile aranız iyiyse, veri madenciliği, veri yönetimi, veri analitiği, iş zekası, yapay zeka, makina öğrenmesi, IoT ve blokzincir konularında ciddi olarak uzmanlaşın. Teknoloji ile aranız iyi değilse, başka bir mesleğe geçiş için planlamalar yapın, kariyerinizi pivot etmeye çalışın.

- Stratejik düşünme ve stratejik yönetim kavramları geleceğin belirsiz dünyasında çok kıymetli. Strateji oluşturma, uygulama, izleme ve değerlendirme konularında kendinizi geliştirin. Stratejik yönetim, dengeli skorkartı, OKR gibi alanlarda mutlaka ciddi bilgi edinin. İç denetim planlarınızı şirketinizin stratejik önceliklerine ve stratejik risk alanlarına göre oluşturun, operasyonel riske göre planlama alışkanlıklarını terk edin.

- Şirketinizin pek çok konuda iç danışmanı olarak görev yapmaya istekli olun. Bağımsızlık ve tarafsızlığınızı olumsuz etkilemediği sürece, danışmanlık görevlerine de en az denetim görevleri kadar önem verin. Özellikle insan kaynakları, dijital dönüşüm, uyum, iç kontrol, risk yönetimi, raporlama, maliyet ve fiyatlama, bilgi güvenliği, sibergüvenlik ve performans yönetimi gibi alanlara ilişkin danışmanlık görevlerini üstlenin. Kendiniz danışmanlık teklifleri oluşturun, kendinizi sürekli değer katan konumda tutun.

- CIA, CICS gibi uluslararası sertifikasyonları edinin, CPE programları ile kendinizi mesleki açıdan güncel tutun.

- İç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi süreçlerini mutlaka veri yönetimi ve veri analitiği süreçleri ile entegre edin. İç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi süreçlerinizi otomasyona taşıyın. Bu sayede risklerinizi ve kontrollerinizi eş zamanlı izleyin ve olası sapmaları erken teşhis ederek, tedbir alınmasını sağlayın.

- BT denetimi konusunda kendinizi geliştirin. Artık BT sistem ve süreçlerinin denetimine ilişkin model ve araçlar bir iç denetçi için sahip olunması gereken ana yetkinlik alanları haline dönüşmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmadı

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Yukarıya Git