Anasayfa » İç Denetim | İç Denetim Danışmanlığı | İç denetçilik | Kamu İç Denetim » 19 Mayıs Üniversitesi İç Denetim Ekibinin Başarısı

19 Mayıs Üniversitesi İç Denetim Ekibinin Başarısı

Bugün, internet ortamında bir site kanalı ile üyesi olduğum iç denetim grubundan bir mesaj aldım. Mesajda 24.05.2008 tarihli bir gazete haberine yer veriliyordu. Haberde, 19 Mayıs Üniversitesinde, 5018 sayılı kanun gereği yürütülen iç denetim çalışmaları kapsamında et alımlarında usulsüzlükler tespit edildiği ve yüksek meblağlarda yolsuzluk yapılmış olduğunun ortaya çıktığı ifade edilmişti. Konuya ilişkin haber metnini ve görüşlerimi yayınlıyorum.


OMÜ´de hayali et soruşturması

“Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) iç denetçilerin et alımlarında usulsüzlük olduğunu rapor etmesinin ardından Rektör Prof. Dr. Ferit Bernay´ın talimatıyla soruşturma başlatıldı. İç denetçilerin raporunda, çeşitli firmalardan et alınmış gibi gösterilerek, yüksek meblağlarda ödeme yapılmasının yanı sıra birçok usulsüzlüğün olduğu iddiaları da dile getirildi.OMÜ´de iç denetçilerin gerçekleştirdiği incelemede, et alımlarında çeşitli usulsüzlükler yapıldığı tespit edildi. Üniversiteye bağlı birimlerde 5018 sayılı kanun gereği inceleme yapan iç denetçiler, et alımı ile ilgili işlemlerde tespit ettikleri usulsüzlükleri rapor haline getirerek, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay´a sundu. İncelemelerinde et alımına yönelik faturaların yanı sıra birçok belgeyi mercek altına alan denetçiler, ihaleyi alan firmalara yüksek meblağlarda paralar ödenmesine rağmen, üniversiteye et verilmediğini belirlediler.

Bernay, soruşturma başlattı.
Raporda yer alan iddialar arasında bir firmaya 130 bin YTL ödeme yapılmasına rağmen bunun karşılığı olan etin OMÜ´ye verilmediğinin de, bulunduğu ileri sürüldü. Rapor üzerine harekete geçen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay´ın konuyla ilgili soruşturma açılması talimatını verdiği öğrenildi.

İddialar araştırılıyor
Omü Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, gazetemize yaptığı açıklamada, et alımlarındaki usulsüzlüklerle ilgili denetçilerin verdiği raporu doğruladı. Bernay, ilgili birimde birçok konuda yanlış işlem yapıldığına dair iddiaların da bulunduğuna dikkati çekti. Yapılan soruşturma sonucuna göre, iddiaların sabitleştirilmesi halinde ilgili görevliler ve firmalar hakkında gerekenin yapılacağını belirten Bernay, şunları söyledi:

Gereken yapılacak
“İç denetçilerimiz tarafından üniversitemizin tüm birimlerinde yapılan incelemede, et alımı ile ilgili konularda bazı yanlış işlemler yapıldığı belirlendi. Denetçilerimiz 5018 sayılı kanun gereği bu denetleme çalışmalarını yürüttü. Bu konuda et alımı ve bunun mutfakta kullanımı ile ilgili bazı hatalar tespit edildi. İncelemenin ardından konu ile ilgili soruşturma başlattık. Soruşturma sonucuna göre, olayla ilgili eksikliği bulunanlar hakkında gereken yapılacak. Söz konusu eksiklikler tek bir konu değil. Birçok hata var. Bize rapor edilen konular soruşturma sonucuna göre doğrulanırsa, biz de gerekeni mutlaka yapacağız.”

KAYNAK: 24.05.2008 tarihli Haber Gazetesi (http://www.habergazetesi.com.tr/habergoster.asp?kimlik=13652)

Bu haberin, Kamu’da iç denetim mesleğinin gelişimi ve desteklenmesi amacı ile tüm Kamu idarecilerine bir şekilde duyurulması gerektiği görüşündeyim. İç denetçilerin teftiş kurullarının iddialarının aksine denetim zaafiyetine neden olmadığı, sadece hataları bulmakla kalmayıp, nedenlerini sorguladığı ve peşi sıra diğer bazı sıkıntıları da ortaya çıkardıkları anlaşılıyor. Olayın detaylarını veya şu anki durumunu bilmemekle birlikte, 19 Mayıs Üniversitesi iç denetçilerini tebrik ediyorum. Ancak, bu iç denetçilerin bu tür başarı öykülerinin kamuya yansıtılması ve geniş kitlelere ulaştırılması da büyük önem taşıyor. Değerli meslektaşlarımdan ricam, bu tür başarı öykülerini vakit geçirmeden kamuoyu ve diğer iç denetçiler ile paylaşmalarıdır. Bu şekilde iç denetçilik mesleği ve sağladığı faydaları açıkça ve hızlı bir şekilde idareci ve diğer ilgililere duyurmak mümkün olacaktır. İç denetimin kendisini en iyi tanıtma şanslarından bir tanesi de medyanın kullanılmasıdır. Bu tür başarı öykülerinin artmasını temenni ediyor, tüm değerli meslektaşlarıma başarılar diliyorum.

Bir Cevap Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmadı

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Yukarıya Git