Ülker Vakası Tüm Şirketlere Ders Olmalı

threat_analytics3Ülker vakası bir reklam/pazarlama faciası oldu.

 

İçeriği kötüydü. Hedef kitle kötüydü. Görselleri kötüydü. Ortaya çıkardığı etki çok daha kötü oldu.

 

Hatta öyle bir noktaya geldi ki, Ülker’ in ana hedef grubu olan müşteri segmentlerinin %90′ ı Ülker’ in reklamından ciddi olarak rahatsızlık duydu. Siyasi hassasiyetlerin böylesine tavan yaptığı, sosyal olarak insanımızın yeni atlatılmış olan darbe girişiminin travmasından kurtulamadığı bir dönemde, böyle bir reklam, şirketin sonunu getirebilirdi.

 

Bu bir reklam/pazarlama faciası olmakla birlikte, esasen bir risk yönetimi faciasıdır.

 

Evet ajans hata yapmış olabilir. Evet, ajans hatalı seçilmiş olabilir. Evet, kriz kötü yönetilmiş de olabilir. Ancak burada ana sorumluluk şirketin pazarlama yönetimi ve üst yönetimindedir.

 

Eğer Ülker şirketinde doğru bir risk yönetimi sistemine sahip olunsa idi, böyle bir durumun yaşanmasının önüne geçilebilirdi. Ülker’ in esas sorunu risk yönetimi gibi gözüküyor.

 

Eğer Ülker’ de iyi bir risk yönetimi sistemi mevcut olsa, pazarlama stratejileri, bu stratejilere yönelik doğru ajans seçimi, ajans ile çalışılırken doğru içerik, kanal ve kampanya yönetimi ve doğru bir kriz yönetimi sistemi mevcut olurdu.

 

Bu faciaya yol açan reklam, daha fikir aşamasında riskli bulunur ve asla da hayata geçirilemezdi. Ajans seçiminden, kampanya tasarımına, tüm süreçlerde etkili risk yönetimi olmuş olsa, bu zarar yaşanmazdı. Evet şimdilik sadece itibar kaybı gibi gözüken bu olayın, tüketicinin tercihlerini değiştirmesi sonrası ortaya çıkartacağı olası finansal kayıpları da göreceğiz.

 

Benim meşhur bir sözüm var. Benden sonra kullananlar da oldu.

 

“Riskini yönetemeyen, krizini yönetmek zorunda kalır”. Ülker’ de durum aynen bu.

 

Risk yönetimi sistem ve süreçlerini “iç denetim” zanneden, iç kontrolü “iç denetim zanneden” yöneticiler yüzünden, şirketler maalesef böyle zararlar yaşıyorlar. İç denetim sistemine sahip olmak, risk yönetimini sağlar zannediyorlar. Yanılıyorlar.

 

Ülker ile aynı sektörde, hatta aynı ülkede bile olmanız  gerekmiyor. Sizler de benzer veya farklı riskler ile itibar kaybına uğrayabilirsiniz. Öyleyse risk yönetimini ciddiye almak gerekli. Risk yönetimini bir gider merkezi gibi görmemek gerekli.

 

Bir ortamda tanıştığım ünlü bir iş adamına şirketinde en kısa sürede risk yönetimi kurmasını tavsiye etmiştim. Bana anlattığı kadarıyla şirketinde ciddi bir risk yönetim zafiyeti söz konusuydu. Bana yaklaşık maliyeti sorduğunda, aldığı cevap hoşuna gitmemiş olacak ki, sonra bakarız diyerek geçiştirdi. Birkaç hafta geçmedi ki, bu ünlü işadamımız beni aradı ve şirketinde yaşanan çok önemli bir yasal ve finansal sonuç doğuran kayıptan bahsetti. Ayrıca o 4 haftalık dönemde, şirket içinde önemli bir “hileli işlem” vakası yaşanmıştı. Bu iki olaydan dolayı şirketinin kaybı, kendisine önerdiğim iç kontrol ve risk yönetimi sisteminin maliyetinin kabaca 100 katı oldu. Evet tam 100 katı. 1′ e 100 kaybetmek bu olsa gerek!

 

Kendisi ve şirketi ile çalışarak, entegre bir iç kontrol ve risk yönetimi sistemi oluşturduk. Uzun zamandır olumsuz haber almak bir yana, sürekli olumlu haberleri alıyoruz.

 

Şirketlerin, risk yönetimi sistemini oluşturmaları ve hayata geçirmeleri en az pazarlama, satış, üretim ve finans süreçleri kadar önemlidir. Hatta bunlardan daha önemlidir. Yönetim Kurullarının, icrai yönetimden iç kontrol ve risk yönetimi sistemlerini hayata geçirme ve bu sistemlerin sağlıklı işleyişine dair iç denetimden rapor alma konularında talepte bulunmaları önem taşıyor.

 

Çünkü icrai yönetimin her hatası, Yönetim Kurulu’nu zora sokar. Sorumlu kılar. Kabak yönetim kuruluna patlar.

 

O sebeple, Yönetim Kurulu, güçlü bir finans fonksiyonu kadar, güçlü bir risk yönetimi fonksiyonu ve sistemini de talep etmeli ve oluşturulmasını sağlamalıdır.

 

Ayrıca güçlü bir risk yönetimi sistemi, benzer olaylara karşı icrai yönetimi de koruyacaktır.

 

Bir Cevap Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmadı

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Yukarıya Git