Anasayfa » İç Denetim | İç Denetim Danışmanlığı | İç denetçilik | Kamu İç Denetim » Bir Bağımsız Denetim Şirketi Bağımsız Denetim Döneminde İç Denetim Hizmeti Sağlayabilir Mi?

Bir Bağımsız Denetim Şirketi Bağımsız Denetim Döneminde İç Denetim Hizmeti Sağlayabilir Mi?

internal-auditBana en sık sorulan sorulardan bir tanesi şu: Bir bağımsız denetim şirketi müşterisine, denetim gerçekleştirdiği dönem esnasında iç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi hizmeti verebilir mi?

 

Bu sorunun cevabı hem yeni TTK, hem Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Hakkında Tebliğ (Seri X , No: 22), hem Türkiye Denetim Standartları kapsamındaki Etik Kurallar, hem de iyi kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde açıkça verilmiştir. Tüm düzenlemeler, bağımsız denetim hizmeti verilen dönem dahilinde, denetim dışı danışmanlık hizmetlerinin sunulmasını (ki buna iç denetim ve risk yönetim hizmetleri de dahildir) yasaklamıştır.

 

İç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi gibi faaliyetler, şirketlerin mali raporlama süreçleri ve sonuçları üzerinde önemli etkiye sahiptir. Aynı zamanda bağımsız denetimin kapsamını etkilemesi dolayısı ile bu faaliyetlerin olgunluk seviyesi önemlidir. Bağımsız denetim kapsamındaki dönem içinde danışmanlık hizmeti sağlamış olan bir şirketin, bağımsız denetim hizmeti sunması ya da bağımsız denetim hizmeti verirken bu hizmetleri de vermesi doğru bir uygulama olmayacaktır. Bu denetçi tarafsızlığını olumsuz etkileyebilecek bir durumdur.

 

Bu yasak, tamamen denetçi bağımsızlığının sağlanmasına yönelik, tarafsızlığı olumlu yönde etkileyen bir yasaktır. Bir şirketin iç kontrol ve/veya risk yönetimi sistemleri ile iç denetim mekanizmalarını oluşturmuş, oluşturulmasına danışmanlık yapmış, iç denetim faaliyetlerini gerçekleştirmiş olan denetim şirketlerinin, bu müşterilerine bağımsız denetim hizmeti sağlamaları hem kanuni hem de etik değildir. Bağımsız denetim etkinliği için bu faaliyetlerin, farklı bir denetim ya da danışmanlık firması tarafından verilmesi iyi uygulamadır. Bu noktada, denetim etkinliği sağlanmış olacaktır.

 

Bağımsız denetim şirketlerinin bu riski üstlenmemeleri, mümkünse iç denetim alanında uzmanlaşmış bağımsız danışmanlık şirketlerinden destek almaları, müşterilerine bizzat kendileri veya kendileri ile ilişkili şirketlerden değil, bu tür bağımsız iç denetim hizmeti sunan şirketlerinden hizmet almaları yönünde tavsiyede bulunmaları gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmadı

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Yukarıya Git